Ubuntu Torre Vicens 12.04

Ja fa temps que volíem fer una distro adaptada a les necessitats del nostre centre i per fi ho hem aconseguit:

EscriptoriUbuntuTV

Com potser ja sabeu, fa uns anys que fem servir l’Ubuntu, i fa dos anys que el tenim instaŀlat a totes les màquines (algunes amb instaŀlacions duals), però la versió que hi tenim instaŀlada, la 10.04 LTS, ha deixat d’estar suportada des del passat 9 de maig. Això ens obligava a plantejar-nos quina nova distro fèiem servir al centre a partir del curs 2013-2014.

Teníem clar que continuaríem amb l’Ubuntu, tant pels bons resultats que ens ha donat com pel gran suport de maquinari que té; el que no teníem clar és quin sabor faríem servir. Com sempre que hem de prendre una decisió d’aquesta mena hem de valorar els requeriments de maquinari (d’entrada majors a la versió 12.04 que a la 10.04, la qual cosa podia suposar que algunes de les màquines que fem servir en l’actualitat deixessin de ser útils) i el suport que podia tenir la nova versió… en el nostre cas només ens plantejàvem fer servir versions LTS, d’aquí que l’alternativa només fos la versió 12.04.

A partir d’aquest moment vam estar remenant diferents possibilitats; d’entrada teníem l’opció «oficial» de Canonical (l’empresa que hi ha al darrere d’Ubuntu), amb l’entorn d’escriptori Unity, que serà la més suportada, però suposava un canvi d’aspecte molt dràstic respecte al que teníem fins ara (Gnome 2), i això no ens acabava de fer el pes. Tampoc no teníem gaire clar com afegir-hi l’opció del gnome-panel i fer que fos l’opció predeterminada:

L'Ubuntu-TV 12.04 amb l'rscriptori Unity... evidentment com qualesvol Ubuntu ;)

L’Ubuntu-TV 12.04 amb l’escriptori Unity… evidentment com qualsevol Ubuntu 😉

L’altra opció que vam manegar va ser la d’instaŀlar la Lubuntu 12.04; que pel fet d’emprar l’entorn d’escriptori LXDE és molt més lleugera i amb menys requeriments de maquinari; ara bé, no és una versió LTS, la qual cosa ens feia dessistir… fins que vam pensar de fer servir una Ubuntu Server amb escriptori LXDE, de manera que aconseguíem tenir l’avantatge de l’escriptori LXDE i el suport a llarg termini (fins a l’abril de 2017):

Escriptori Lubuntu (en aquest cas la versió anglesa de la 13.04)

Escriptori Lubuntu (en aquest cas la versió anglesa de la 13.04)

Estàvem plantejant-nos seriosament aquesta opció quan va saltar la notícia que la nova Linkat 12.04 es basaria en Ubuntu, en aquest moment vam mirar-nos la nova Linkat i vam  començar a fer-hi proves.

D’entrada ens vam trobar que l’havien modificada per tal que els usuaris de les anteriors versions de Linkat no hi trobessin gaires diferències (fent que els botons apareguessin a la dreta i que les barres tinguessin el color gris, és a dir, hi van posar el tema Radiance).

Imatge d'un escriptori Ubuntu amb el tema Radiance

Imatge d’un escriptori Ubuntu amb el tema Radiance

Per aquest mateix motiu (menor perquè es pot canviar fàcilment, tot i que no tant si ho volem de manera predeterminada) no era una bona opció per nosaltres, ja que feia 2 anys que teníem l’Ubuntu amb el tema Ambiance. De tota manera, el que ens suposava un problema més greu és el fet que la nova Linkat incorporava el paquet Wine (emulador de windows), i ja havíem tingut alguna experiència amb aquest paquet que ens havia resultat contraproduent; per la qual cosa el primer que havíem de fer en instaŀlar la  nova Linkat era desinstaŀlar aquest paquet… així com els jocs (no volem que els alumnes es passin l’estona jugat a fet i amagar amb el professorat). Aquest fet, unit a la feinada que podia suposar-nos canviar l’aspecte de manera predeterminada a la distro ens va fer repensar l’ús de la nova LinkatEdu 12.04 com a distro per fer servir a partir del curs vinent…

Pantalla d'entrada a la LinkatEdu 12.04

Pantalla d’entrada a la LinkatEdu 12.04

… el que vam descobrir amb la nova Linkat són algunes coses interessants, d’una banda hem après a fer que l’entorn d’escriptori Gnome2 sigui el predeterminat, és tan senzill com executar dues ordres des del terminal:

sudo /usr/lib/lightdm/lightdm-set-defaults -s gnome-classic
sudo /usr/bin/update-gconf-defaults

i sobretot la gran descoberta és l’eina remastersys, que potser molts ja coneixíeu però per nosaltres és nova. Aquesta eina permet fer una còpia de seguretat de la màquina tal com la tenim, i desar-la en format .iso; és a dir, desar una còpia arrencable i instaŀlable! Ja teníem el que tant havíem desitjat; és a dir, ja podíem configurar una màquina com volíem tenir-la i després fer una imatge que poguéssim instaŀlar a les diferents màquines de la casa; això sí, com que hi hem afegit molts paquets, és una imatge molt pesada (2.3 GB!), però ens permet tenir tot allò que ens interessa… i uns quants paquets més que hem agafat de la nova Linkat!

Com que també volem que la gent pugui tenir-la instaŀlada als seus ordinadors de casa hem creat una iso que hem fet pública (per ordinadors de 32 i també de 64 bits) i que podeu descarregar-vos d’ací; i unes imatges internes (sense jocs i amb els controladors de la impressora ja incorporats) que farem servir només a l’institut Torre Vicens. Això ens ha fet incorporar el paquet Multisystem, que ens permet crear claus USB amb diferents distros arrencables.

Si voleu la podeu fer servir, i si trobeu que hi ha alguna cosa que no rutlla ens ho podeu comunicar i mirarem de resoldre-ho. També pot ser un punt de partida per la vostra distro, ja que es manté el Remastersys. Recordeu, teniu les isos i els fitxers de comprovació de les mateixes (md5) a https://mega.co.nz/#F!ppR2zIrK!QVZYW1M-U087G1p3KQlkMg

A tot això, a l’hora de validar-vos podeu triar quin entorn d’escriptori voleu fer servir:

Desplegament de les opcions d'escriptori a l'hora d'entrar a l'ordinador.

Desplegament de les opcions d’escriptori a l’hora d’entrar a l’ordinador.

Com que tenim molts usuaris al centre, una altra modificació que hem fet és eliminar el llistat d’usuaris a la pantalla d’entrada (a l’hora de validar l’usuari); a la versió que hem publicat no hi és, perquè entenem que a nivell domèstic és més útil que apareguin els diferents usuaris. Si voleu afegir-ho és molt senzill afegint la línia «allow-guest=false» (sense «») al fitxer de configuració que es troba a /etc/lightdm/lightdm.conf

També tenim l’última versió de LibreOffice, molt senzill d’instaŀlar des del terminal amb 3 ordres:

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y libreoffice libreoffice-gnome libreoffice-l10n-ca libreoffice-help-ca libreoffice-emailmerge myspell-ca aspell aspell-ca aspell-es

Evidentment que hi hem incorporat molts paquets multimèdia per poder passar diferents formats de vídeo, i hi hem afegit el motor java oficial d’Oracle ja que el lliure ens donava problemes amb algunes màquines; també molt senzill de fer amb 3 ordres:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java7-installer

Evidentment, tot això ho hem fet amb un escript però un cop feta la imatge .iso ja només és qüestió d’instaŀlar-la a les diferents màquines i gaudir de l’Ubuntu personalitzat per l’institut Torre Vicens… com sempre automàgic 😉

Arxivat a Educació, Linkat, Ubuntu
17 comments on “Ubuntu Torre Vicens 12.04
 1. Giorgio Grappa ha dit:

  Hehehehe, aquests del Linkat, mira que posar-hi jocs 😀

  Tinc moltes ganes de provar amb calma la Linkat. Heu pogut observar si porta els paquets per reconèixer els diferents models de pissarra digital? Em porta de cap, aquest tema, sobre la Bodhi Linux; en les versions anteriors de la Linkat, sempre hi havia algun paquet en funció de la marca que tinguessis, però no sé si ja els hauran convertit en deb.

  • SiscoGarcia ha dit:

   🙂

   No només jocs, també el wine… és una bomba de rellotgeria en mans d’adolescents!

   Pel que fa als paquets de les PDI es parla molt darrerament de l’OpenSankoré (http://open-sankore.org/), nosaltres encara no l’hem provat però és el que tenim pendent de fer. Si funciona ho incorporarem a la distro 😉

 2. Felicitats per l’article, i gràcies pels comentaris sobre la Linkat 😉 El que esteu fent és un magnífic exemple de les possibilitats de personalització i adaptació del programari lliure. Per fer la Linkat hem adaptat a unes necessitats concretes l’excel·lent feina de Debian, Canonical i la comunitat que fa possible Ubuntu, i és genial que vosaltres li hagueu donat una volta més adaptant-la al vostre centre.

  Els paquets dels fabricants de. PDI no s’han inclòs a la Linkat perquè tenen llicències no-lliures, però pel que hem pogut veure tots ells tenen versions per a Ubuntu.

  L’Open-Sankoré està molt bé, i és una solució ideal (i lliure) per quan hi ha diversos models de PDI convivint al centre. Des de l’àrea TAC hem contribuït activament a la seva localització al català, i estem preparant també un dossier que us pot ser d’utilitat: https://sites.google.com/a/xtec.cat/open-sankore/

  • SiscoGarcia ha dit:

   Moltes gràcies per les felicitacions; però crec que és a vosaltres a qui hem de felicitar per la feina que heu fet al llarg d’aquest temps amb la Linkat… el canvi de base és el que ens ha permès adaptar-lo a les nostres necessitats, ja que hem pogut descobrir els paquets que hi heu incorporat així com l’eina que ens ha permès «cuinar» la nostra distro 😉

   Gràcies novament per la feina feta sobre l’Open-Sankoré i pel dossier que ens has facilitat.

   L’enhorabona!

 3. Miquel Ubuntero ha dit:

  Un article molt ben explicat. Ben segur que algú en treura profit!
  Gràcies.

 4. wagafo ha dit:

  Això del remastersys ho havia vist però ni hi havia prestat massa atenció. A part de servir per crear imatges instal·lables, sembla una molt bona eina per fer una fotografia d’un sistema i restablir-lo si alguna cosa va malament. Com una còpia de seguretat però de tot el sistema, no sols de dades.

  Aprofito per donar la enhorabona a Linkat i a tots els centres educatius que fan un esforç per posar eines accessibles a tothom, així com educar en què es pot fer feina professional amb aquestes eines. Els nanos que surten d’aquests centres educatius tenen molt guanyat quan hagin de fer ús d’eines TIC en el futur.

  • SiscoGarcia ha dit:

   Hola Walter,

   Potser no m’he explicat prou bé però sí, pots fer una iso del sistema amb els paquets que hi tens instaŀlats o pots fer una còpia de seguretat del sistema amb les dades… per tal de restaurar-lo o bé per fer-lo servir com una iso. La veritat és que a nosaltres ens va molt bé perquè podem fer anar aquesta modalitat com a iso i ja tenim la impressora instaŀlada i configurada. És una passada!

   Pel que fa als centres que fem servir programari lliure penso, com tu, que estem donant més eines als usuaris perquè puguin ser més autònoms en l’ús de les TIC, a més d’oferir-los un ventall més ampli de possibilitats.

 5. Sergi Mateo ha dit:

  Sisco,

  Felicitats per l’article.

  Jo no se si seré capaç de fer explotar el potencial de la personalizació que heu fet al torrevicens, però el que està ben clar es que s’ha fet molt bona feina, i que aquesta es una aplicació pràctica i real del camí a seguir amb el programari lliure. Són els meus humils cinc cèntims.

  Salut,

  Sergi M.

 6. juan lopez ha dit:

  Hola,he provat amb el remastersys,el problema es que la iso que crea es en modalitat live,i no es pot instal.lar.
  com feu per que surti una iso que es puqui instal.lar?

  moltes gràcies

 7. juan lopez ha dit:

  Moltes gràcies.investigant he trobat un programa que es diu garfio,molt semblant a remastersys,fare experiments al llar d’aquesta setmana i ja us diré que tal

 8. Radu Giurgiu ha dit:

  Reblogged this on Ubuntu i Android.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius
Mai 2013
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
%d bloggers like this: