Els meus 5 ¢ sobre la diglòssia digital

Arran d’una conversa mantinguda amb dos grans amics a la xarxa social Diaspora sobre la diglòssia digital (terme molt ben encunyat pel Jordi), i vist que tot i l’extensió permesa per aquesta xarxa social pel que fa al contingut exposat, el Jordi i el Josep han dit la seua als seus respectius blocs, hi faltava jo. De manera que allà va:

Fa molt temps que hi done voltes a aquesta idea, que anomenaré amb permís del Jordi «diglòssia digital». Crec que estem d’acord en què l’ús que fa el gran (pel nombre d’usuaris) públic de les xarxes socials és restringit a feisbuc i túiter ( i entenc d’aquesta manera tan incorrecta políticament, aquells usuaris que no es plantegen l’origen de les eines digitals que empren ni què hi pot haver al darrere). Doncs bé, he observat que aquells que ens anomenem usuaris (no sé si també defensors) del programari lliure i de codi obert (FLOSS per les seues sigles angleses) fem un ús no gaire «natural» d’aquestes eines, en el sentit que els equivalents en programari lliure al feisbuc (Diaspora) i túiter (identi.ca) només són emprats per a parlar sobre temes relacionats amb el programari lliure i el codi obert, de manera que només per això ja resulta preocupant pel que té d’endogàmic. I és aquest punt el que trobe que més impediments pot portar a què les eines lliures puguen arribar al gran públic, ja que si per casualitat arriben a veure què és el que es cou en aquestes xarxes, tret que siguin uns masoques o que els puga resultar interessant algun dels temes allà exposats, la immensa majoria eixiran corrents per cames.

Per tant, si una de les finalitats que ens plantegem (si és que ens la plantegem) és la difusió d’aquestes eines entre el gran públic, em sembla que ens equivoquem del tot amb l’ús tan restringit que en fem. És per això que en les converses mantingudes al respecte sempre he defensat que aquells qui creiem en les bondats del programari lliure hem de fer un ús molt més normalitzat del que fem d’aquestes xarxes socials i mirar d’evitar aquest ús diglòssic que acostumem a fer segons el qual el vessant més tècnic de la nostra vida 2.0 té lloc a les xarxes lliures mentre que el vessant més «general» té lloc a les xarxes privatives (aquest terme el preferisc al de propietari perquè dóna informació de com d’enganxats podem quedar a les teranyines que s’amaguen al darrere d’aquest programari, l’última versió que hem conegut és el #PRISM).

Mapa conceptual del programari lliure

Mapa conceptual del programari lliure (*)

Ara podem discutir si a títol personal fem un ús general o no de les xarxes lliures o de si hi som o no al feisbuc; però en general crec no equivocar-me en aquesta anàlisi sobre la diglòssia digital (i tampoc és aquest el tema que vull tractar ara). Podríem dir que aquesta és la diagnosi del problema, però caldria veure quines són les causes; perquè si bé és cert que els usuaris del programari lliure practiquem la diglòssia digital (en les xarxes socials) no és menys cert que això no ho fem amb altres tipus d’eines digitals: podrem discutir hores sobre les bondats de l’última versió de Debian, o sobre com s’està venent Canonical amb les últimes versions de l’Ubuntu, o de com l’han encertada a Linkat en deixar l’OpenSuse i passar a Ubuntu, o de si ens convenç més aquest entorn d’escriptori o aquest altre, o… però sempre estarem parlant de diferents distribucions de GNU/Linux i farem servir una o una altra (o unes quantes), però mai cap sistema operatiu privatiu (i el mateix podríem dir dels processadors de text, o dels navegadors, o…). Quin és (o pot ser) el problema, doncs?

Com bé apunta el Josep (sempre apunta bé… i dispara millor :P) un problema associat a aquestes eines és la usabilitat, potser pel fet que no hi ha tants usuaris no hi ha clients (eines) d’aquestes xarxes tan usables com a les altres (personalment desconec què hi ha pel feisbuc, tot i que per l’identi.ca n’hi ha unes quantes que van força bé… al menys per l’ús que jo en faig); ja que al final la militància si no és gratificant acaba per ser abandonada… si més no temporalment. De manera que em sembla bastant plausible l’anàlisi que en fa el Josep d’una de les causes d’aquest problema; no sé si té a veure el que acabe d’apuntar de la manca d’usuaris per tal de desenvolupar clients adients (en altres àmbits del programari lliure els clients són ben efectius i usables i el nombre d’usuaris també és molt menor que als equivalents privatius).

D’altra banda, mentre estàvem en plena discussió, el Josep torna a apuntar-nos que el Diaspora tampoc no és aigua clara, i això sí que m’ha decebut 😦

Si hi ha alguna cosa que fa gran el programari lliure és la confiança, ja que sovint arriba sense cap garantia al darrere, sovint no hi ha cap empresa que se’n faça responsable del producte, i quan hi ha alguna empresa al darrere, només es fa responsable previ pagament d’una quota… lògicament. Si és cert el que es diu allà, Diaspora ha malmès la confiança. De manera que ara que estava tornant-la a fer servir me la miraré amb ulls crítics, i continuaré fent-la servir mentre no es confirmi aquell rumor, però dubte que torne a ser el mateix 😦

Total que, d’ara endavant, l’ús que faré de les xarxes socials serà el que ja he estat comentant a les converses abans esmentades: per esplaiar-me sense límit de caràcters, a banda d’aquest bloc (em costa això del blog), que tot i que permet els comentaris no és tan interactiu (i per tant no tan social), faré anar el Diaspora, i per les piulades l’identi.ca i el túiter, mentre que per estar al cas del que passa em va bé sobre tot el túiter. A diferència del que comentava el Jordi, no em donaré de baixa del feisbuc perquè no hi tinc compte, i no tindria cap gràcia donar-me d’alta només per poder dir després que m’hi he donat de baixa 😛

Aquests són els meus 5¢ sobre la diglòssia digital.

(*) El mapa conceptual del programari lliure és obra del René Mérou.
Arxivat a Pensaments, Programari lliure, societat 2.0, Societat 21

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Arxius
Juny 2013
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
%d bloggers like this: